Passa al contingut principal

juny feminista a barcelona

13/06:: Fira Feminista d’estiu a Ca la Dona


Benvolgudes…el dissabte 13/06 arriba una nova edició de la FemFira! de 11 a 20h
Una nova edició de la fira d’intercanvi, segona mà i creadores alternatives de Ca la Dona!
Roba d’estiu, artesania, complements, joies, art, utensilis de cuina, joguines, antiguitats, discs, etc. per reutilitzar, reciclar, compartir, intercanviar…consumir d’una altra manera, més sostenible i responsable, coneixent com ens ho fem per sortir de la crisi, projectes individuals o col·lectius.
Comença la temporada de REBAIXES a la Fira de Ca la Dona!
Vine i tasta el te més fresc del barri! GRATUÏT—FREE—GRATIS—FREI—LIBERO—自由 —-ελεύθερος —
Entre les parades, hi haurà una de 2a mà amb objectes donats per sòcies i amigues que els cedeixen pel sosteniment del projecte de Ca la Dona.
Si t’interessa participar, omple el formulari: http://goo.gl/forms/1t0bbnBtUl
ca la dona c/Ripoll 25 de Barcelona

19 i 20/06:: Escola Feminista d’Estiu “Feminismes per enderrocar el patriarcat”

És un plaer per a nosaltres convocar-vos a la sisena edició de l’Escola Feminista d’Estiu, sota el títol “Feminismes per enderrocar el patriarcat”, que tindrà lloc els dies 19 i 20 de Juny a Ca la Dona (C/Ripoll, 25). Esteu totes convidades a assistir-hi i participar!!!Recordeu que no cal inscripció prèvia. Us adjuntem el cartell perquè ens doneu suport en la difusió.
Comptarem amb dos eixos temàtics:
Divendres 19
16:30h “Art-íssimes, activismes feministes des de l’art. Fusió artística de creativitats significants”
Dissabte 20
11h “Fartíssimes de precarietats vitals. Alternatives i accions per una vida vivible”
14h Vermut feminista
A més de demanar la vostra implicació durant les sessions de l’EFE parlant i compartint sabers i experiències feministes, necessitem col·laboradores per ajudar en tasques logístiques i de tot tipus. Si pots/vols col·laborar envia’ns un mail a xarxafem@xarxafeminista.org posant a l’assumpte “Xarxa suport EFE’15″.
Ja tenim el dossier amb lectures molt interessants que ens ajudaran a situar-nos en els debats!!! Us demanem suport en la difusió, tant del cartell com del dossier, perquè volem que l’EFE continuiï sent un espai de trobada i enriquiment, i això només és possible amb la vostra presència!!!
Esperem que us agradi la proposta i sobretot que us animeu a participar!!!
Descarrega el dossier aquí
ORGANITZEN:
Xarxa Feminista
Ca la Dona
Activistes independents

3 i 4/07:: [Formació] Violència masclista: Detecció, identificació, i intervenció responsable

Formació especialitzada de 12h
3 i 4 de juliol de 2015
Inscripció oberta a www.tamaia.org
Marc conceptual:
Com la comprensió de la violència masclista condiciona i alhora està condicionada per l’apropament que se’n fa. Efectes en la intervenció.
- Origen i evolució conceptual respecte a la violència.
- Magnitud i dimensionalitat de la violència vers les dones.
- Models i eines de comprensió de la problemàtica.
Detecció:
Revisar-nos ens possibilita detectar. Eines i recursos que ens faciliten desvetllar com les pròpies creences actuen en la detecció de relacions abusives.
- Elements que dificulten la detecció.
- Diferències entre violència i agressivitat.
- Dinàmiques abusives.
Identificació:
Identificar quins son i com s’articulen els mecanismes que conformen i, alhora, legitimen la violència vers les dones en les relacions íntimes i/o familiars.
- L’amor romàntic com a legitimador de l’abús
- Models de masculinitat i feminitat
- El cicle de la violència
- Violència i cicle vital
Intervenció responsable:
Què es pot fer, qui ho pot fer i què no s’ha de fer en la relació d’ajut. Com establim els límits i la responsabilitat en funció de l’àmbit d’intervenció.
- Límits de la intervenció.
- Agents de reparació i agents de perpetuació del dany.
- Primers auxilis.
- Xarxa de recursos.
Preu: 180€
Lloc: Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison
Sant Pere més baix, 7 – Barcelona.
Horari: Divendres 3/07/2015 de 16 a 20h
Dissabte 4/07/2015 de 9:30 a 14:30h i de 16 a 19h.
Per a més informació: comunicació@tamaia.org

**************** I a més:

Fer visible el femení

Ja fa un cert temps que s’ha produït una reacció “reaccionària” en les qüestions de l´ús de la llengua i de la visibilitat del femení en el discurs perquè es torna a promoure l’ús del masculí genèric que “amaga” el femení. Sap greu, perquè s’havia aconseguit tenir manuals ben treballats i molt ponderats per tal d’eradicar l´ús sexista i androcèntric de la llengua com el llibre de l’ICD i de Política lingüística,Marcar la diferència, en la seva primera versió del 2005, actualment ja retocat.
La reacció sembla que no ha sortit de la gent que entén perfectament que la societat ha canviat i que, per sort, ha augmentat la presència i protagonisme de les dones i que, per tant, cal que aquesta realitat es reflecteixi en el llenguatge. La reacció surt de l’acadèmia que ja sabem que té un biaix patriarcal i androcèntric i que fa servir arguments com aquest:  Pel que fa al gènere gramatical, el terme no marcat és el masculí i per això (convenció) inclou el femení.
Fixeu-vos en la definició i en l’exemple que posa el diccionari de l’IEC:
marcat -ada
3 adj. [FL] Que posseeix un tret que l’oposa a una altra unitat lingüística de la mateixa naturalesa i que, per oposició a aquesta, té una menor freqüència d’aparició, una distribució més restrictiva o una major especificitat semàntica. En l’oposició de nombre, el plural és el terme marcat i el singular, el no marcat.
Si seguim el mateix argument, resultaria que el singular que és el terme no marcat inclou el plural, que és el terme marcat. Així doncs, ja ho podríem posar tot en singular. Si, en aquest cas, no s’aplica aquesta “lògica”, ja es veu que, tractant-se del gènere, la imposició del masculí no és més que una qüestió ideològica.
La llengua no planteja cap problema, perquè, per sort, té singular i plural i masculí i femení i, fins i tot, restes de neutre. El problema prové dels lingüistes (així en masculí, ja que “inclou” el femení) quan fan servir arguments d’aquest tipus.
Cal dir, pel que fa als arguments lingüístics com a científics, que hi ha una qüestió prèvia que és que la ciència, per tradició, és patriarcal i androcèntrica dins de la institució acadèmica. A més a més, els models que s’empren per a explicar la realitat són històrics i, amb el pas del temps, poden canviar i canvien.
Per una altra banda, sembla que la reacció surt sobretot de la gent que estudia les llengües amenaçades i que utilitza com a argument que el fet d’emprar el femení i el masculí pot perjudicar la nostra llengua, quan ja sabem que no és per això que és una “llengua amenaçada”. Justament, fer visible el femení obliga a un ús ric i variat de la llengua tot buscant solucions que no siguin el masculí genèric.
Les feministes reconeixem que les dones no tenim res guanyat per sempre i que, per desgràcia, dins del patriarcat hem d’estar constantment en guàrdia per tal de salvaguardar les fites assolides.  I, com que té més força la poesia que la prosa, sobre aquesta qüestió aquí teniu un fantàstic poema de Muriel Rukeyser (1913-1980), traduït per Montserrat Abelló (Cares a la finestra. 20 dones poetes de parla inglesa del segle XX. Ed. Ausa. Sabadell, 1993).
Mite
Molt després,  Èdip, vell i cec, anava pels
camins.    Va sentir una olor familiar. Era
l’Esfinx.    Èdip li va dir, “Vull fer-te una pregunta.
Per què no vaig reconèixer la meva mare?” “Vas donar
la resposta equivocada”, contestà l’Esfinx. “Però, això era el que
feia que tot fos possible”, va dir Èdip. “No”, féu ella.
“Quan vaig preguntar què camina amb quatre potes al matí,
dues al migdia, i tres al vespre, em vas contestar.
L’home. No en vas dir res , de la dona”.
“Quan es diu Home”, contestà Èdip, “s’inclou la dona
també. Tothom ho sap això”. Ella va dir, “Això és el que
et penses”.
Myth
Long afterward, Oedipus, old and blinded, walked the
roads.    He smelled a familiar smell.    It was
the Sphinx.    Oedipus said, “I want to ask one question.
Why didn’t I recognize my mother?”    “You gave the
wrong answer”, said the Sphinx.    “But that was what
made everything possible”, said Oedipus.    “No”, she said.
“When I asked. What walks on tour legs in the morning,
two at noon, and three in the evening, you answered,
Man.    You didn’t say anything about woman”.
“When you say Man”, said  Oedipus, “you incluye women
too. Everyone knows that”.    She said, “That’s what
you think”.

Fes-te objectora fiscal a les despeses militars!

Ara més que mai, reduïm la despesa militar
OBJECCIÓ FISCAL

Desarma els teus impostos!

Aquest any més que mai apostem per la necessitat de practicar la resistència civil noviolenta mitjançant l’Objecció Fiscal, davant les retallades que estan acabant amb el sistema públic i la política del govern de donar suport a les entitats bancàries i grans corporacions privades. Només cal fer aquesta comparació: aquest darrer any la despesa militar s’ha mantingut pràcticament intacta, mentre es continua retallant serveis bàsics, com la sanitat i l’educació públiques, i minven en més del 50% partides tan importants per a construir un món més just i pacífic com la cooperació al desenvolupament.
Enguany Dones x Dones, us proposem fer objecció fiscal a favor de la població refugiada a Yarmuk, Siria.
El passat 1 d’abril, l’Estat Islàmic va entrar al camp de refugiats i refugiades palestines de Yarmuk, al sud de Damasc, on milers de persones palestines i sirianes -en especial dones i criatures- estan atrapades des de fa dos anys per un setge ferotge del règim de Baixar al-Assad i els seus col·laboradors, que ja ha causat la mort per fam de més de 200 persones, així com la propagació d’epidèmies. La situació humanitària de Yarmuk era ja desesperada, però ara s’ha convertit en un camp obert de batalla. La resistència s’enfronta d’una banda a les ordes integristes de l’EI i de l’altra a l’exèrcit d’Al-Assad , que està llançant els mortífers barrils explosius dins del camp mentre impedeix la fugida de la gent.
Dones x Dones ens declarem obertament objectores fiscals:
.- PER QUÈ ÉS UNA PRÀCTICA DE RESISTÈNCIA NO VIOLENTA
.- PER DECONSTRUIR EL DISCURS DE LA NECESSITAT DE LES GUERRES.
.- PER REBUTJAR EL DISCURS PATRIARCAL I ELS VALORS MILITARISTES I BEL·LICISTES
.- PER OPOSAR-NOS AL DISCURS DE LA INEVITABILITAT DE LES GUERRES
.- PER VISIBILITZAR EL TREBALL I LES ACCIONS DE LES DONES A FAVOR DE LA PAU I LA NO VIOLÈNCIA.
Descarrega’t aquí tota la informació per fer Objecció fiscal a la despesa militar
NI UNA DONA,
NI UN HOME,

NI UN EURO

PER A LES GUERRES!


Radical-ment feministes – JORNADES FEMINISTES 2016

Des de la pluralitat dels feminismes actuals, la Xarxa Feminista,  Ca la Dona i feministes independents sentim la il·lusió i la responsabilitat de celebrar l’any 2016 una gran trobada de tots els feminismes sota el lema “Radical-ment feministes”. Han de ser unes jornades que totes sentim nostres. Unes jornades obertes i flexibles on la diversitat de pensaments, de sentirs, de fers, d’identitats i d’opcions s’hi trobin convocades i còmodes. Unes jornades per a crear espais físics, mentals i simbòlics que visualitzin tota la riquesa que constitueixen els feminismes.
És per això que hem obert un blog que volem compartir amb totes vosaltres, per visualitzar aquest procés ampli i obert. Totes, dones, lesbianes i trans, estem convocades!!! El 2016 no podem fallar!!!
Preparar una gran trobada de tots els feminismes només pot ser fruit de l’empenta, la il·lusió, la voluntat, la força i el treball de totes per donar-hi forma i sentit.
CAL QUE ENS IMPLIQUEM DES D’ARA PERQUÈ EL PROCÉS
ESDEVINGUI PARTICIPATIU I DINÀMIC!!!
Adhereix-te i participa! Des del blog o directament des dels següents enllaços
Les Jornades Feministes 2016 seran de TOTES o no seran!
… I entre totes les hem de preparar!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Si vols seguir al dia l'activitat que generem, sense esperar aquests correus-e... la trobaràs en els següents vincles:La resta d'activitats i notícies, a: les activitats de Ca la Dona i els grups

Aquí els breus, notícies vinculades a l'activitat política de la casa i amigues
Aquí el calendari d'activitats i reunions de Ca la Dona
I també et recomanem les notícies de la termomix, que no us enviem per correu-e.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

una amiga t'envia aquesta agenda? Encara no ets sòcia de Ca la Dona? Anima't! +info
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ca la Dona, Un espai de dones i per a dones
-- 
--
Secretaria
Ca la Dona

Ripoll, 25 / 08002 Barcelona
tel. 934127161
www.caladona.org / info@caladona.org
@caladona / facebook: caladona

Desde 1987, un espai de dones i per a dones

*Us informem que les vostres dades consten en un fitxer anomenat `Adreces electròniques´.
Podeu exercir-ne el dret d'accés, rectificació, oposició i cancel·lació, adreçant-vos a la secretaria de Ca la Dona
--

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

pornoburka de Brigitte Vassallo

te vienes hoy a las 20h a una presentacion de un libro? Pornoburka de Brigitte Vassallo llibreria Antinous (drassanes) >> evento en google + :   https://plus.google.com/u/0/events/cdl70a8v5i02bvnncruj66eq6bg

el sexismo en las aulas

LA EVOLUCIÓN DE LA ADOLESCENCIA ESPAÑOLA SOBRE LA IGUALDAD Y LA PREVENCIÓN DE LA VIOLENCIA DE GÉNERO el sexismo en las aulas Lo novedoso de este estudio es que pone  en relación la violencia de género con las nuevas tecnologías   (ver el punto 1.5):  http://www.msssi.gob.es/ va/ssi/violenciaGenero/ publicaciones/ estudiosinvestigaciones/PDFS/ Evol_Adolescencia_Igual_ Prevencion.pdf VIOLENCIA DE GÉNERO Y NUEVAS TECNOLOGÍAS    Para comprender cómo es la situación actual respecto a la violencia de género en la adolescencia, es  preciso tener en cuenta que las nuevas tecnologías han cambiado las actividades cotidianas de la  adolescencia actual, y especialmente las relaciones entre adolescentes, incluyendo las relaciones de pareja.    Aunque dichas tecnologías pueden suponer importantes ventajas, también incrementan determinados  riesgos, como el ciberacoso, el sexting (difusión de imágenes u otros contenidos de tipo sexual o erótico a  través del móvil o de int